Product review: Fotofabriek fotoboek

Vorig jaar na onze reis naar IJsland liet ik 2 fotoboeken afdrukken via Fotofabriek. Voorheen liet ik mijn boeken altijd via een andere aanbieder afdrukken maar ach: verandering van spijs doet eten. Ik kwam via een Google opdracht bij hun terecht en las dat ze zeer goed getest werden in de Radar Test. De website zag er betrouwbaar uit dus aan de slag. Vol goede moed maakte ik twee fotoboeken welke ik al snel ontving. Helaas zaten er banen in de afdruk welke voornamelijk opvielen bij egale achtergronden. Bij de boeken van een andere aanbieder was dit niet het geval.

Anderhalve maand lang heb ik samen met de klanten service getracht het probleem op te lossen. Het werd beter maar geheel weg kregen ze het niet. Uiteindelijk maar besloten het zo te laten en in het vervolg elders mijn fotoboeken te laten maken.

Een paar weken geleden ontving ik een mail middels mijn website met de vraag of ik een product wilde testen van, jawel Fotofabriek. Ik heb meteen open kaart gespeeld en verteld wat er vorig jaar gebeurd was, echter dat schrok ze niet af. Zo volhardend als de klanten service vorig jaar was, zo volhardend is marketing schijnbaar ook. Ik heb meteen duidelijk gemaakt dat wanneer ik een review zou schrijven deze wellicht negatief kon uitpakken.. So here goes nothing:

Ik heb gekozen voor een hardcover fotoboek van 21×21 met 24 pagina`s welke hier te vinden is. Ik koos ervoor om het te vullen met vogel foto`s. Hierbij werk je namelijk vaak met een egale achtergrond waarmee dit meteen de ultieme test is. Het maken van het boek is nadat je de software gedownload hebt een fluitje van een cent. Al snel werd het boek in productie genomen en kreeg ik nog een leuk filmpje toegestuurd.

Net zoals de vorige keer werd ik keurig op de hoogte gehouden van het proces en kon ik middels track and trace het pakketje volgen. Niet veel later ontving ik het boek en kon de inspectie beginnen.

De postbode heeft wellicht niet zoveel met fotografie gezien de staat van de verpakking:

Product review: Fotofabriek fotoboek

Gelukkig is het karton stevig en komt het boek er ongeschonden uit:

Product review: Fotofabriek fotoboek

De kaft ziet er naar mijn mening prima uit, goed van kleur, mooi helder en scherp, weinig op aan te merken:

Product review: Fotofabriek fotoboek

Helaas is de kwaliteit van de afdruk niet veranderd sinds vorig jaar en zitten er nog steeds strepen en vegen in de afdruk:

Extreme vergroting laat vreemde vegen zien:

Product review: Fotofabriek fotoboek

De streep komt in meer of mindere maten op de andere pagina`s ook voor. Voor alle duidelijkheid, het origineel heeft deze streep niet:

Mijn conclusie, de kwaliteit van Fotofabriek is prima voor de gemiddelde consument maar niet voor de (veeleisende) fotograaf.

www.fotofabriek.nl

www.fotofabriek.nl/fotoboek-maken